De VZW

De Steenen Muur vzw is ontstaan uit het project "Ontsluiting van de wijngaardberg" dat door de gemeente Rotselaar werd opgestart in 1996. Dit project omvat onder andere wandelingen en het aanleggen van wijngaarden op de Wijngaardberg. De gemeente deed een oproep aan geïnteresseerden die wensten mee te werken aan het project, en een 6-tal personen meldden zich.

Op 27 mei 1997 werd onze vereniging boven de doopvont gehouden, met de publicatie van de opdrachtverklaring in het staatsblad.

Het doel van onze vzw is tweeledig: het inrichten en uitbaten van één of meerdere wijngaarden op de Wijngaardberg te Wezemaal. Het maken van wijn en de organisatie van evenementen rond wijn, met het oog op de toeristische promotie van de Hagelandse gemeente Wezemaal

Er zijn inmiddels al een vijftiental leden die zich volledig vrijwillig inzetten. De gemeente beloofde ons voor een periode te subsidiëren, maar na een paar jaren waren we al zelf bedruipend.

Het ontstaan van de vzw viel samen met de renovatie van de wijnkelder in het oude gemeentehuis van Wezemaal. Ondertussen trof de vzw de voorbereidingen voor het aanleggen van de wijngaarden die in april 1999 werden aangeplant. Momenteel zijn er 6 soorten druiven aanwezig in onze wijngaarden: Chardonnay, Bacchus, Sirius, Pinot Gris en Pinot Noir. Van al deze wijnrassen maken we witte wijn. Het zesde druivenras is de Dornfelder. Het is een Duits druivenras waarvan we sinds 2007 rode wijn maken. Hiervan werden een 200-tal wijnstokken aangeplant.

De Sirius vind je terug in onze historische wijngaard, waar de druiven geteeld worden zoals in de Middeleeuwen. Dat wil zeggen dat de druiven aan palen geplant zijn en plant per plant moeten worden onderhouden. De grotere wijngaard is moderner aangelegd en dus veel gemakkelijker te onderhouden. Het onderhouden van de wijngaarden gebeurt vooral op zaterdag- en zondagvoormiddag.

. De leden zetten zich allemaal belangeloos in. Naast het werk in de wijngaard en het maken van de wijn staan ze ook in voor de opvang van groepen in onze wijnkelder voor een wijndegustatie en voor het begeleiden van groepen wandelaars naar onze wijngaarden op de Wijngaardberg. De nieuwe impuls die we hebben gegeven aan de wijncultuur in Wezemaal zorgde er voor dat Wezemaal terug een levend dorp geworden is.