Oudste Wijnstok ter wereld

Oudste wijnstok ter wereld - nu ook te Wezemaal

In Maribor, (Slovenië) staat volgens het Guiness Book of Records de oudste wijnstok ter wereld. De wijnstok staat er al zo’n 450 jaar. Zowel het snoeien van de stok als de druivenoogst gaan jaarlijks gepaard met veel ceremonieel en feest.
Enten van de stok worden na de snoei uitgedeeld aan wijnlanden over heel de wereld. Jaarlijks levert de stok zo’n 35 tot 55 kilo druiven, waarvan  wijn gemaakt wordt die de burgemeester van Maribor in kleine flesjes uitdeelt aan gasten, als relatiegeschenk.
De flesjes wijn zijn al uitgedeeld aan paus Johannes Paulus II, Amerikaans president Bill Clinton, keizer Akihito van Japan, …
Er groeien nu wijnstokken, telgen van de oudste wijnstok, overal ter wereld waar wijn wordt geproduceerd, in Parijs, in de tuin van het Vaticaan, in Australië, Japan, Israël en in diverse andere wijnlanden.
In het wijncentrum van de stad vindt men veel informatie over de wijnbouw in de streek, maar staat de  beroemde wijnstok centraal. Alle landen die een ent ontvingen staan er vermeld. België, inmiddels toch ook een wijnland, ontbrak echter op de lijst.
Commanderij Hageland die jaarlijks de prijs uitreikt van beste Hagelandse wijn legde in Maribor de eerste contacten om te bekomen dat België ook een ent  zou krijgen om aan te planten in Wezemaal, het wijndorp bij uitstek waar zich ook een wijnbezoekerscentrum bevindt, meer bepaald dat van de Hagelandse wijn.
Wij kregen in het voorjaar 2013 de officiële bevestiging dat Rotselaar een ent zou ontvangen van de gegeerde wijnstok, een hele eer voor de gemeente Rotselaar. De wijnstok werd op 3 mei 2013 plechtig aangeplant in de tuin van de pastorie van Wezemaal, een unieke plek, zeker nu dit gebouw prachtig gerestaureerd werd.
Onze vereniging heeft zich geëngageerd om deze wijnstok te onderhouden en hopelijk kunnen we er binnen enkele jaren een lekkere, exclusieve wijn van maken.
We plannen ook jaarlijks een klein evenementje rond de snoei en de pluk van deze unieke druivelaar.